Vanliga frågor

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna.  Har du en fråga som inte besvaras här får du gärna ställa din fråga i vårt kontaktformulär så återkommer vi med svar så fort vi kan.

Övrigt

Varför byter ni inte till en större lokal?

Vi är mycket glada över vårt samarbete med Ärentuna församling. De lånar ut lokalerna gratis till oss och ser till att ni besökare kan köpa korv utanför och få information om församlingens verksamheter.

Vi behöver ha tillgång till lokalen från fredag 14.00 till lördag 20.00 och det är inte lätt att hitta tillgängliga lokaler så många timmar. Alternativet är matsal eller gymnastiksal. Dessa är svåra att boka så många timmar, de kostar pengar att hyra, golv måste många gånger täckas och bord hyras och transporteras dit. Andra lokaler innebär helt enkelt merkostnader och extra arbete för funktionärerna.

Vart går det ekonomiska överskottet?

Tillsammans med Ärentuna församling väljer vi ut ett ändamål att skänka det ekonomiska överskottet till. Vi i arbetsgruppen för Storvreta barnloppis är väldigt tacksamma för att vi får vara i kyrkans lokaler och bidrar därför gärna till något gott ändamål i samråd med kyrkan. Det ekonomiska överskottet går till Act Svenska kyrkan som arbetar  långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor, och agerar snabbt vid katastrofer.

Vad har loppisen för omkostnader?

Vi håller omkostnaderna mycket låga. Det som ändå kostar är visst förbrukningsmaterial, som papper, tejp, sopsäckar och påsar. Vi har också köpt in klädställningar, skoställ och reflexvästar. Vi har även små kostnader för utskrift av affischer, samt en årlig kostnad för hemsidan. Inga pengar sparas från en loppis till nästa utan allt överskott går till Act Svenska kyrkan

Hur många loppisar arrangerar Ni?

Vi arrangerar två loppisar per år. Vårloppisen brukar vara i början på april och höstloppisen i slutet av september. Loppisarna har temainriktning mot kommande klädsäsong.

Under pandemin införde vi även konceptet Promenadloppis som ett alternativ till de traditionella loppisarna. Promenadloppisarna blev mycket uppskattade så det är något som vi fortsätter att erbjuda en karta till varje sommar.

Kan man köpa mat eller fika under loppisen?

Ärentuna församling säljer varmkorv och enklare fika utanför församlingshemmet under loppisen. Det ekonomiska överskottet från försäljningen skänks till Act Svenska kyrkan. 

Sälja

Hur mycket kostar det att sälja på loppisen?

Som säljare betalar du en grundavgift på 50 kr. Därutöver dras 15 % av försäljningssumman som går till loppisens omkostnader. Den delen drar vi av direkt från din försäljningssumma innan förtjänsten sätts in på ditt i förväg angivna bankkonto. Det ekonomiska överskottet efter varje loppis skänks till Act Svenska kyrkan.

Hur gör jag om jag vill sälja på loppisen?

För att sälja på loppisen krävs det att du har en säljkod. Intresseanmälan för att få en säljkod släpps på hemsidan ca 1 månad innan loppisen. Säljkoderna är mycket eftertraktade och tidigare har det varit först till kvarn. Våren 2022 övergick vi till att lotta ut säljkoderna bland alla dem som visat intresse. För att så många som möjligt ska få chansen att sälja tillåter vi endast en säljkod per familj. 

Hur många säljare finns det på loppisen?

Vi har plats för ca 100 st säljare på varje loppis. Varje säljare får lämna in motsvarande 2 st IKEA-kassar med varor samt 5 st skrymmande föremål.

När sker inlämning av varor?

För att få lämna in och sälja krävs att du har registrerat dig och fått en säljkod innan. Inlämning sker dagen innan loppisen kl 15:30-16:00 eller 17:30-18:00.

När sker utlämning av varor?

Utlämning av varor sker på loppisdagen kl 18:30-19:00.

Vem ansvarar för mina inlämnade varor?

Vi som jobbar med loppisen kan inte ansvara föra alla de varor som lämnas in. Vi hoppas verkligen att besökare inte är oärliga och flyttar prislappar eller tar med sig varor utan att betala. Det vi gör är att placera kassorna på ett sätt så att ingen ska kunna lämna loppisen utan att betala. Vi ser också till att vara tillräckligt många funktionärer för att kunna hålla så bra koll som möjligt under loppisens öppettider.

Vad händer om prismärkningen ramlar av från mina varor?

De saker som tappat prismärkningen kan vi inte sälja. Dessa varor samlas efter loppisen ihop på ett särskilt bord där du som säljare får ta en titt i samband med att du hämtar dina osålda varor. Tänk på att se till att skor hänger ihop parvis, gärna med en bit snöre, så att de inte kan komma loss från varandra. Ett bra sätt att prismärka ytterkläder är att sätta en prismärkt tejpbit runt ett snöre som fästs i dragkedjan.

Kan jag få min vinst utbetalad med Swish?

Nej tyvärr inte. Vi har föreningskonto och det tillåter inte utbetalning med Swish. I samband med registreringen kommer vi att be om ett kontonummer dit vi för över din vinst. Beroende på vilken bank du har kan det dröja några dagar innan pengarna syns på kontot. 

Köpa

Kan jag betala med Swish?

Ja vi älskar Swish. Detaljinformation för betalning med Swish kommer anslås i kassakön så att alla kan förbereda sin betalning för snabbare expediering. Kontrollera noga att summa och swishnummer stämmer innan du godkänner betalningen. Efter loppisen har vi inga möjligheter att korrigera eventuella felaktigheter. 

Kan man betala med betalkort?

Vi hanterar inte betalkort utan endast kontanter och Swish. Det finns en uttagsautomat i Storvreta centrum.

Varför ska jag ha med mig egna kassar att lägga saker i?

Det är en fördel att du som köpare har med dig egna påsar/kassar eftersom du förhoppningsvis hittar mycket som du vill köpa. Du lägger allt du vill handla i din medhavda kasse under tiden du går runt på loppisen. När du är färdig går du till en av kassorna och betalar. Då plockar du ur dina varor, vi registrerar dina köp och så får du packa ner varorna igen efter att du betalat. Eftersom vi är privatpersoner som jobbar ideellt med loppisen, har vi inga stora mängder kassar att erbjuda köparna.

Varför har vissa varor röda kryss?

Hos oss innebär det röda krysset att säljaren valt att skänka varan till välgörenhet om den inte skulle bli såld. Erikshjälpen hämtar donerade varor och ser till att de hamnar där de gör bäst nytta. 

Vem tar ansvar för skicket på varorna?

Vi uppmanar alla säljare att bara lämna in saker i fint skick och att, om någon defekt finns på en i övrigt fin vara, skriva det tydligt på prismärkningslappen. Trots detta händer det att fläckiga plagg eller saker med hål i lämnas in. Vi har tyvärr ingen möjlighet att granska varje vara men det vi ser i dåligt skick plockar vi bort. Det blir trots allt till stor del upp till köparen att granska sakerna innan köp.

Varför sorterar ni inte kläderna mer på borden?

Ibland kommer det önskemål om att vi borde sortera på överdelar, underdelar, pyjamas, finkläder, flicka, pojke etc. Detta skulle innebära mera jobb för både säljare och funktionärer. Några minuter efter öppnande skulle alla kläder ändå ligga blandade på borden. Vi ser istället att det finns en poäng att du som besökare ska kunna komma fram till ett bord och där ha chans att hitta alla typer av kläder på ett ställe.

Varför tillåts inte barnvagnar i lokalen?

Av såväl utrymmesskäl och utrymningsskäl tillåts inga barnvagnar i lokalen. Det finns gott om utrymme för parkering av barnvagn utanför lokalen. Nyttja gärna bärsele till små barn. Tänk på att det snabbt blir ganska trångt och varmt i lokalerna så fundera på om du har möjlighet att shoppa utan barn. 

Finns det parkering i anslutning till loppisen?

Det finns ett antal parkeringsplatser i anslutning till församlingshemmet. Tar dessa slut finns det fler platser i Storvreta centrum en kort promenad bort. Bor du i Storvreta, ta gärna en promenad eller cykeltur till loppisen.

Vad händer med de varor som inte säljs?

De varor som inte säljs återlämnas till respektive säljare. Säljarna har dock möjlighet att skänka alla eller vissa osålda varor till välgörande ändamål. Erikshjälpen i Uppsala hämtar alla de varor som säljarna vill donera vidare.